Om verksamheten

 

Vi följer de mål och riktlinjer som är gällande för Söderhamns kommuns barnomsorg och den reviderade läroplanen för förskolan (1998:2016).

Förskolan skall sträva efter att varje barn:

*utvecklar sitt intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.

* utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt kemiska processer och fysikaliska fenomen. (LpFö-1998:2010).

Vi som arbetar på Pusselbiten tycker om att vara ute och har valt att fördjupa oss i ovanstående delmål.

På ett lekfullt sätt ska barnen få ta del av vår natur och miljö. Vi pratar om olika fåglar, blommor, växter, olika djur, årstider, sjunger sånger om allt i naturen, berättar och visar bilder om vår natur, läser böcker mm.

Förutom att vi är ute mycket i skog och mark har förskolan en stor och härlig gård som lockar till lek av alla slag. Barnen kan klättra över stock och sten. De kan cykla, gunga, utöva sandlek eller vara i vår fina lekstuga. Bara fantasin sätter stopp.

Pusselbiten inrymmer "aktivitetsrummen" byggrum, dockvrå, allrum, målarrum, teknikrum samt samlingsrum. Därigenom vill vi kunna skapa en lugn och harmonisk miljö för barnen, där de tillåts sysselsätta sig med det de vill utan att bli störda.

  

Vår verksamhet innehåller mycket sång och musik samt ett medvetet arbete med den språkliga utvecklingen hos barnen.

Med omsorg och fostran vill vi att vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Alla har rätt att vara den de är oavsett bakgrund.

Vi som personal värdesätter ett öppet arbetsklimat där arbetsglädjen dominerar. Detta speglar i sin tur av sig på barnen.